Sanık savcıya soru sorabilir mi?
Sanık veya sanık olmayan kişi, doğrudan doğruya değil, hâkim veya hâkim başkanı aracılığıyla tanığa soru sorma hakkına sahiptir.
Tanıklara kim soru sorabilir?
(1) Duruşmaya katılan tarafların avukatları; duruşma disiplinine uygun olarak, duruşmaya çağrılan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilirler. Taraflar, sorularını hâkim aracılığıyla sorabilirler.
Savcı tanıklık yapabilir mi?
Ceza yargılamasında soruşturma evresinde tanık dinleme yetkisi Cumhuriyet savcısına, kovuşturma evresinde ise mahkemeye veya adli yardım hâkimine aittir.
Hâkim tanığa ne sorar?
(3) Hâkim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve sizin için kutsal olan bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak soracağınız sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.
Tanığın susma hakkı var mıdır?
Elbette, ifade kendi başına delil teşkil etmese bile, bir bütün olarak sanığa karşı delil olarak değerlendirilebilir ve sanığın susma hakkı tanınır. Ancak tanığın susma hakkı yoktur.
Savcı nasıl soru sorar?
(1) Duruşmada hazır bulunan savcı, müdafi veya avukat, sanığa, sanığın kendisine, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmanın usul ve esaslarına göre duruşmaya çağrılan diğer kişilere doğrudan soru sorabilir. Sanık ve taraf, başkan veya hâkim aracılığıyla da soru sorabilir.
Savcı sorgu yapabilir mi?
CMK’nın 2. maddesinde sorgu, “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçtan dolayı şüpheli veya sanığın hâkim veya mahkeme tarafından dinlenmesi” olarak tanımlanmaktadır. İfadeler kolluk görevlileri ve Cumhuriyet savcısı tarafından alınırken, sorgu mahkemenin sorumluluğundadır.
Hâkim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle, mahkemede bir yargıcın önünde ifade vermek zorunda kalmaktan korkmamalı veya paniklememelisiniz. Yargıcın sorularını iyi anladıktan sonra, açık ve kesin cevaplar vermelisiniz. Bilmediğiniz bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlayamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelisiniz.
Tanığı kim çağırır?
Evet. Tanık olarak adlandırılan kişi savcı, hakim veya mahkemenin önüne çıkmalı, bilgisine tanıklık etmeli ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir. İstisnai durumlarda, kanunda adı geçen kişiler tanıklık etme haklarından feragat edebilirler.
Sanıktan önce tanık dinlenir mi?
CMK m.210/1’e göre; “Olayın delili bir tanığın beyanından ibaret ise, o tanık her halde duruşmada dinlenir. Önceki duruşmada düzenlenen tutanak veya yazılı beyanın okunması, duruşma yerine geçmez.”
Mahkemede tanığa ne sorulur?
Davanın konusu olan olayla herhangi bir bağlantınız olup olmadığı sorulacaktır. Bu soruları açık ve doğru bir şekilde yanıtlayın. Lütfen yanlış beyanda bulunmanın bir suç olduğunu unutmayın. Tarafları tanıyorsanız veya davanın konusu olan olayla herhangi bir bağlantınız varsa veya davadan kaynaklanan durumla ilgileniyorsanız, onlara söylediğinizden emin olun.
Cumhuriyet savcısı tanık dinleyebilir mi?
Bu arada belirtmek gerekir ki; kovuşturma aşamasında tanık dinleme yetkisi mahkemeye aitken, soruşturma aşamasında tanık dinleme yetkisi cumhuriyet savcısı ve sulh ceza hâkimine ait olup, kolluk görevlileri olaya ilişkin tanıkları ancak yeminsiz ve bilgi sahibi kişiler olarak dinleyebilmektedirler15.
2024 tanıklık Ücreti Ne Kadar?
MADDE 4. (1) Tanığa, tanıklık yapmada kaybedilen zamana göre 60,00 Türk Lirasından 100,00 Türk Lirasına kadar günlük tazminat ödenir.
Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?
Hakim kararını verirken çocukların güvenliğini ve refahını en yüksek önceliğe koyar ve ardından tarafların durumunu ve evlilikteki sorunları dikkate alır. Boşanma kararının dayanağı, diğer şeylerin yanı sıra, tarafların beyanları, şiddet durumu ve mali ve sosyal durumdur.
Tanıklar nasıl yemin eder?
(1) Tanık, ifade vermeden önce; “Şeref ve vicdanım üzerine yemin ederim ki, bildiklerimi doğru söyleyeceğim.” şeklinde, 54 üncü maddeye göre ifade verdikten sonra verilmişse; “Şeref ve vicdanım üzerine yemin ederim ki, bildiklerimi doğru söyledim.” şeklinde yemin eder.
Savcı ile görüşmek mümkün mü?
Yetkili makam tarafından suçu bildirmek üzere çağrıldığınızda, çağrıda görünmemenizin sonuçları belirtilecektir. Çağrıya rağmen gelmezseniz, suçu işlemeniz yönünde bir karar verilebilir. Bu çağrı telefon, telgraf, faks veya e-posta yoluyla da yapılabilir.
Savcılar sorguya girer mi?
Kural olarak, savcı veya kolluk kuvvetleri dışındaki kişiler tarafından sorgu yapılması mümkün değildir. Sorgulama, yetkili mahkeme tarafından bizzat yapılmalıdır. Bu durumun istisnası, görevsizlik kararı veren mahkemenin sorguyu yapması, sorgunun riziko mektubu ile yapılması ve sorgunun SEGBİS ile yapılmasıdır.
Savcıya kimlik sorulur mu?
Durdurma ve kimlik sorma; Özel kanunlarla öngörülebilecek istisnalar dışında, kimliği sorgulanan durdurulan kişinin unvanı, örneğin avukat, belediye başkanı, hâkim, savcı, memur veya kamu görevlisi olması önemli değildir.
Hakim sanığa ne sorar?
Hakimin soracağı sorular, yargılanan suçun türüne veya dosyanın hacmine bağlı olarak belirlenebilir. Sözlü duruşmada sanığa soru sorarken, hakim ceza davasını aydınlatmak ve delil toplamak için sorular sorar. Taraflar veya avukatları da soru sorabilir.