Rivayeti Türkçe ne demek?
Terim, hadisi kaynağına isnad ederek nakletmek anlamına gelir. Sözlükte “dökmek, suya gidip hevesle su içmek” olarak tanımlanır; “aktarmak” anlamına gelen rivaye kelimesi, “hadis vb.” için bir terim olarak kullanılır. “Haberi, söyleyene veya söyleyene isnad ederek kaynağıyla birlikte nakletmek” anlamında kullanılır.
Letaif-i rivayat ne anlama gelir?
Letaif-i Rivayat, kurmaca, hikâye/roman ve ciltlerde yer alan türlerin, söylemlerin, yazar rollerinin, okuyucuların/muhatapların bir koleksiyonudur. Ahmet Midhat, gündelik hayatın ve kültürel alanın söylem tiplerini dönüştürerek Letaif-i Rivayat’a entegre etmiştir.
Rivayat nedir?
Tales (Rivayats olarak da yazılır) Hindistan’daki Zerdüşt topluluğu ile erken modern İran’daki dindaşları arasındaki bir dizi alışveriştir. Jivanji Jamshedji Modi tarafından Talmud’un Yahudilik için verdiği önemle aynı öneme sahip olarak kabul edilmiştir. Rivayat kelimesinin etimolojisi tartışmalıdır. Rivayats (Rivayats olarak da yazılır) Hindistan’daki Zerdüşt topluluğu ile erken modern İran’daki dindaşları arasındaki bir dizi alışveriştir. Jivanji Jamshedji Modi tarafından Talmud’un Yahudilik için verdiği önemle aynı öneme sahip olarak kabul edilmiştir. Rivayat kelimesinin etimolojisi tartışmalıdır.
Rivâyet bildirmek ne demek?
Sözlükte “kuyudan su çekmek, birine su götürmek” anlamına gelen revâ (يور) fiilinin mastar hali olan rivaye, “bir kelimeyi veya olayı başkasına iletmek” anlamına gelir. Hadis usulü terimi ise “hadisi usulüne uygun olarak başkasına iletmek” anlamına gelir.
Rivayet edene ne denir?
Anlatım: Bir kelimeyi veya olayı aktarmak. Hikayeyi anlatan kişiye anlatıcı denir.
Rivayeti kim yazmıştır?
Ahmet Mithat Efendi’nin 1870 yılında yazmaya başladığı ve 1894 yılında tamamladığı bu eseri, yirmi beş kitapta otuz hikâye ve romandan oluşmaktadır. Pek çok farklı türde eser veren Ahmet Mithat Efendi’nin bu eseri, Türk romanında ve Tanzimat dönemi tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.
Letaif ne anlama gelir?
Arapça Latifa’nın çoğulu. Latifa anlamına gelir. Lataif-e-sitta (Arapça: اللطائف الستة) Sufi ruhani psikolojisinde, özel algı organları, deneyimler veya eylemlerle ilgili ince insan yetenekleridir.
Letaif-i Rivayat ilk ne romanı?
Ahmet Mithat’ın 1870-1894 yılları arasında yayımlanan Letaif-i Rivayat dizisinin on birinci bölümü olan roman tadındaki eseri. Mekteb-i Sultanî’de birlikte okuyan, ancak mutlu bir hayattan beklentileri birbirine zıt iki gencin serüvenini anlatır.
Letaif-i Rivayat kaç hikâye?
Euz ve 28 kattan oluşmaktadır.
Şifahi rivâyet nedir?
İlk zamanlarda hadisler çoğunlukla sözlü olarak aktarılıyordu. Bu yöntem o dönemde en güvenilir yöntem olarak kabul ediliyordu çünkü genel kabul gören anlayışa göre hadisler, adalet ve özdenetim sahibi kişiler tarafından adalet ve özdenetim sahibi kişilerden dinlenerek ve ezberlenerek aktarılıyordu.
Edebiyatta rivâyet nedir?
Anlatı, hikâye veya mesel; roman, öykü, masal, senaryo vb. Kurgusal veya kurgusal olmayan edebi türlerde bir dizi olayı anlatma biçimidir.
Rivâyet kitabı nedir?
Anlatımsal tefsir, İslam dininden gelen bir terim olup, Kur’an-ı Kerim’i, Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinden ve Hz. Peygamber ve sahabenin rivayetlerinden yararlanarak yorumlayan bir tefsir türüdür.
Dinde rivayet nedir?
Hadis ilminde rivayet, hadisin usulüne göre kaynağına dayandırılması ve aktarım yöntemlerinin belirlenmesi anlamına gelir. Farklı rivayet türleri vardır. Örneğin, tarihi anlatılar geçmişte meydana gelen olayları anlatır. Efsaneler, olağanüstü olaylar veya karakterler hakkındaki hikayelerdir.
Haddeseni ne demek?
Genellikle hadisin gökten rivayet edildiğine işaret eden bir terim.
Yöreye ne demek?
Yerellik: Bir yer, sınırlı bir bölüm, bir çevre, belirli bir coğrafi bölgede bulunan ve kendine özgü özellikleriyle çevresinden ayrılmış yer.
Rivayet ne demek TDK?
TDK’ya göre, anlatım iki anlamda kullanılır. Birincisi “dedikodu” anlamına gelir. TDK, bu kullanımın şu örneğini Falih Rıfkı Atay’dan verir: “Yanıma oturmuş, kötü haber ve kötü söylentilerden bahsediyordu.” İkincisi, “bir olayı, mesajı veya sözü iletmek” anlamına gelir.
Rivayet aktarma nedir Türkçe?
Emeviler döneminin sonundan itibaren sözlük malzemesini aktarmak için kullanılan anlatı kelimesi, modern Arap edebiyatında “roman” anlamını da ifade eder. Hz. Peygamber’in hayatında anlatı genellikle sahabelerin ondan duyduklarını aktarmaları ve ondan duymadıklarını birbirlerinden öğrenmeleri şeklinde olmuştur.
Rivayet yerine ne kullanılır?
Günümüzde söylenti yerine söylenti kelimesi kullanılmaktadır. Söylentinin bir diğer anlamı da dedikodudur.
Rivayet ve ravi ne demektir?
Terim, öğrendiği hadisi anlatan kişiyi ifade eder. Sözlükte “göle gidip su içmek” olarak tanımlanır. “Hadis aktarmak” anlamına gelen rivâye kökünden türetilen ravi (çoğul ruvat), “hadis öğrenen ve onu ifade terimlerinden biriyle anlatan kişi” anlamında bir terim olarak kullanılır.
Kaynak: feres.com.tr