Çam fıstığı Türkiye’de nerede yetişir?
Türkiye’de Aydın, Muğla ve İzmir illerinde büyük ölçekte üretilmektedir. Aydın ilindeki Koçarlı ilçesi, Türkiye’deki ortalama çam fıstığının %50’sini üretmektedir. Geleneksel olarak her yıl Koçarlı ilçesinde çam fıstığı festivalleri düzenlenmektedir.
Fıstık çamı kaç yılda meyve verir?
Antep fıstığı ağacı uzun ömürlüdür ve potansiyel olarak 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçlar meyve bahçelerine dikilir ve önemli üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer. Üretim dönüşümlü olarak veya her iki yılda bir gerçekleşir, bu da dönüşümlü yıllarda daha fazla bitkinin hasat edildiği anlamına gelir. Maksimum üretime yaklaşık 20 yıl sonra ulaşılır.
Çam fıstığı yetişme koşulları nelerdir?
Esas olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu her yerde yetişir. Yeni ekilen bitkiler başlangıç ve ilk evre hariç çok az suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle kuru, su fakiri alanlarda da yetişir. Aslında suyu tutmayan kumlu tınlı toprak kaliteli bir ağaç için daha iyidir.
Çam fıstığı su ister mi?
Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilirken, damla sulamada her 7 veya 15 günde bir sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su uygulanmalıdır (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulama sırasında ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.
Bir ağaçtan kaç kilo çam fıstığı çıkar?
Ağır işçiler tarafından toplanan 1 ton çam kozalağından yaklaşık 15 kilogram çam fıstığı elde ediliyor. Boyutuna, rengine ve aromasına bağlı olarak kilosu 250 ila 550 lira arasında değişen çam fıstıklarının büyük kısmı başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer Körfez ülkelerine satılıyor.
Çam fistiginin faydaları nelerdir?
Bağışıklığı artırarak görüşü iyileştirebilir. Fesleğen ve çam fıstığı, saç ve cilt sağlığını koruyabilen birçok faydalı özelliğe sahiptir; protein, mineral ve antioksidan açısından zengindir. Sağlıklı yağlar da dahil olmak üzere magnezyum ve protein içeriği, kalp krizi veya diyabet riskini azaltabilir.
Çam fıstığı ile Antep fıstığı aynı mı?
Türkiye’de farklı isimleri vardır. Çam fıstığı, Akdeniz ülkelerinde yetişen çam fıstığı ağacından toplanır. Ancak bazı bölgelerde, aralarında çok fazla fark olmadığı için fıstıklara çam fıstığı da denir.
Çam fıstığı hangi aylarda dikilir?
Çam fıstıkları 2 gün boyunca 20 derecelik suda bekletilir. Yumuşak toprağa ekilen tohumlar patladıktan sonra plastik bardaklara ekilir. 15 gün sonra çimlenen fideler saksılara yerleştirilir. Bir yaşındaki çam fıstığı fideleri Mart ve Nisan aylarında doğaya ekilir.
1 fıstık ağacı kaç kilo verir?
Antep fıstığı çeşitlerinin olgunluk çağı olarak kabul edilen 15 yaş üstü uzun boylu ağaçların kuru verimi ağaç başına 3 kg iken, Siirt çeşidinin kuru verimi ağaç başına 5 kg’dır. Sulama koşullarında Long çeşidinin verimi ağaç başına 9 kg iken, Siirt çeşidinde bu değer ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Çam fıstığı para kazandırır mı?
Çam kozalağı kabuklarından çıkarılan çam fıstıkları toptan olarak kilosu 400 liradan satılıyor. Pazarlarda kilogram fiyatı 800 lira. 1 ton çam kozalağından 80 kilogram çam fıstığı çıkarılıyor. Bu işi ailece yapan köylüler, aylarca süren sezon boyunca hatırı sayılır bir gelir elde ediyor.
Çam fıstığı kaç derece soğuğa dayanır?
Denize çok yakın bölgelerde kolayca yetişir. -10 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır. Kışın -18 dereceye kadar düşen sıcaklıkların olduğu bölgelerde donma riskini önlemek için rüzgardan korunaklı yerlere dikmeli ve fideleri ilk üç-dört yıl boyunca sararak dondan korumalısınız.
Çam fıstığının diğer adı nedir?
Çam fıstığı oldukça lezzetli bir yemiş olup kurutulmuş yemiş çeşitleri arasında çam fıstığı ve kunar olarak da bilinir.
Fıstık ağacına gübre nasıl atılır?
Yaygın bir fıstık gübreleme programına göre, her olgun ağacı kış sonu – ilkbahar başında (Şubat-Mart) ve ilkbahar başında (Şubat-Mart) 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresiyle gübreleyin. Sulama sistemiyle (Nisan-Mayıs) suda eriyen gübre NPK 15-15-15 uygulayın.
Fıstık çamı tohumu ne zaman ekilir?
Ekim zamanı: İlkbahar, sonbahar, iç mekanda herhangi bir zaman. Her tohum çukuru: 2-3 tohum. Tohum çimlenmesi: Tohumları fırına koymadan önce, onları 2-3 saat boyunca ılık suda veya nemli bir bezde beklettiğinizden emin olun. Bu şekilde, suyu emen tohumlar daha kolay çimlenecektir.
Çam fıstığı iç Anadolu’da yetişir mi?
Çam ağaçlarının meyvesi olan kozalaklar Akdeniz ve İç Anadolu’da yetişir. Ülkemizde Aydın, Muğla, İzmir ve Kahramanmaraş gibi bölgelerde yetişen ağaçlardan sofralarımıza gelen çam fıstığı lezzetli ve besleyici içeriğe sahiptir.
Çam fıstığı ile Antep fıstığı aynı mı?
Türkiye’de farklı isimleri vardır. Çam fıstığı, Akdeniz ülkelerinde yetişen çam fıstığı ağacından toplanır. Ancak bazı bölgelerde, aralarında çok fazla fark olmadığı için fıstıklara çam fıstığı da denir.
1 kg çam fıstığı kaç kozalaktan çıkar?
Bu nedenle çam fıstığı yetiştirmek ve muhafaza etmek çok zordur. 4 veya 5 kozalak toplandığında ağırlığı 1 kilodur. Bir ton kozalak yaklaşık 80 kilo çam fıstığı verir.
Çam fıstığı neden bu kadar pahalı?
Çam fıstığı fiyatlarındaki artışın ilk nedeni, yıllar geçtikçe çam fıstığı üretiminin azalmasıdır. Üretimdeki düşüş nedeniyle, piyasada daha az bulunur hale geldikçe çam fıstığının fiyatı artar. Üretimdeki düşüşün başlıca nedenleri, yıllar geçtikçe kötüleşen kuraklık ve iklim değişikliğidir.
Çam fıstığı para kazandırır mı?
Çam kozalağı kabuklarından çıkarılan çam fıstıkları toptan olarak kilosu 400 liradan satılıyor. Pazarlarda kilogram fiyatı 800 lira. 1 ton çam kozalağından 80 kilogram çam fıstığı çıkarılıyor. Bu işi ailece yapan köylüler, aylarca süren sezon boyunca hatırı sayılır bir gelir elde ediyor.
Kaynak: exquisite.com.tr