Burnu temizlemek abdesti bozar mı?
Bu konuda halktan gelen deliller daha güçlü ve daha kesindir. Abdest sırasında ağız ve burnu yıkamak sünnet olduğundan, buna göre hastalık, ameliyat veya herhangi bir sebep göstermeksizin abdest sırasında ağzına ve burnuna su almayı bırakan bir kimsenin davranışı abdestin sıhhatine aykırı değildir.
Dudak dudağa öpüşmek abdesti bozar mı?
Yani bir erkek karısını öperse, eline dokunursa veya kucaklarsa ve kendisinden (penisinden) bir akıntı gelmezse ve abdesti bozulmazsa, ne onun ne de karısının abdesti bozulur.
Gazı tutmak abdesti bozar mı?
Hades (abdestin bozulması) ancak kişi önden ve arkadan düzgün ve düz bir şekilde çıktığından emin olursa meydana gelebilir. Midede şişkinlik hissi, bir şey çıkmadığı sürece abdesti bozan bir şey değildir.
Vücuttan irin çıkması abdesti bozar mı?
2. Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya başka pis maddelerin çıkması. Ağızdan çıkan sıvı kan miktarı tükürükten fazla veya eşitse, abdest bozulur. Vücuttan çıkan kan, çıktığı yere sürülmediği sürece abdesti bozmaz. Aynı şey yaradan çıkan irin ve sarı su için de geçerlidir.
Burundan kıl koparmak abdesti bozar mı?
Evet, başında çok bit varsa ve bu durum ona sıkıntı veriyorsa, başını tıraş etmesi caizdir. Aynı şekilde, gerekirse vücut kıllarını da tıraş edebilir. İhramlı bir kimsenin abdest alırken, gusül alırken, teyemmüm ederken veya vücudu pisliklerden veya suyu engelleyen engellerden temizlerken vücudundan kıl koparılmasında bir sakınca yoktur.
Cinsel organa dokunmak abdesti bozar mı?
Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması fark etmez. Bir kişinin sadece önüne değil, arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde, eşinizin veya çocuğunuzun önüne veya arkasına dokunmak ve kendinize dokunmamak abdesti bozar.
Karı kocanın öpüşmesi abdesti bozar mı?
Buna göre çıplak elle dokunmak, öpmek, sarılmak gibi haller, şehvetli bile olsa, abdesti bozmaz. (Muhammed b.
Eşinle öpüşünce gusül gerekir mi?
Sadece öperek veya okşayarak gusül almak gerekmez. Gusül gerektiren durum, cinsel ilişki olmasa bile ya cinsel ilişki ya da boşalmadır. Öpüşerek veya okşayarak boşalma olmazsa ve şehvetten sadece şehvet suyu/kayganlaştırıcı su çıkarsa gusül almak gerekmez.
Dudaktan öpüşmek zina sayılır mı?
Zina sayılmayan davranışlar, aldatma söz konusu olsa bile cinsel ilişkiyi gerektirmeyen durumlardır: Öpüşme, sarılma, şehvetli hareketler.
Makatta baloncuk hissi abdesti bozar mı?
Vücuttan kan, irin, akıntı, önden veya arkadan çıkan herhangi bir şey abdesti bozar. Aynı şekilde, makattan çıkan tenya ve benzeri kurtçuklar da abdesti bozar.
Vajinadan hava çıkması abdesti bozar mı?
Çünkü kişi bunu düşünmeye devam ederse, vesvese onda devamlı hale gelir. Kadının vajinasından gaz gelmesi ise abdesti bozmaz.
1 Damla idrar abdesti Bozar mı?
Ancak bir kimse namazdan sonra iç çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz sırasında çıkan bir idrar damlası olduğunu bilir ve daha sonra çıktığı anı hatırlarsa, abdestsiz namaz kılmış sayılır.
Kan durmuyorsa abdest alınır mı?
Hanefilere göre hemoroidden kan gelmesi abdesti bozar. Ancak, kaynağından dışarı taşmayan kan gelmesi abdesti bozmaz. Kanama devamlı devam ederse kişi özürlü sayılır ve özür dileyenlere tanınan kolaylıklardan faydalanır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/9).
Ağza almak guslü bozar mı?
Bir koca karısıyla oral ilişkide bulunup meni boşaltırsa, cinsel sağlık hukukuna göre gusül gerekir; ancak sadece meni (meni öncesi sıvı) gelmişse sadece abdest almak gerekir ve meniyi yıkamak gerekir.
Çamaşıra bulaşan beyaz akıntı ile namaz kılınır mı?
Bu akıntı rahimden değil, alttan gelir ve necis maddelerle karışmaz. Bu sebeple temiz olduğu düşünülen bir akıntı abdesti bozmaz ve çamaşırla kirlenmesi de namaza mani olmaz.
Burnu silerken kan abdesti bozar mı?
Özürlü bir kimsenin abdesti, özür dışında, abdesti bozan başka şeylerle de bozulur (Kâsânî, Bedâî’, 1/28). Örneğin, idrarını tutamayan ve bu sebeple özürlü sayılan bir kimsenin, burnu kanıyorsa veya nefes almakta zorluk çekiyorsa abdesti bozulur.
Burunda Kalan Sümük abdesti Bozar mı?
Hadiste: “Gözyaşı ve burun akıntısından dolayı abdest almaya gerek yoktur.” buyurulmuştur (Abdürrezzâk, el-Musannef, 1/146 [559]).
Abdest aldıktan sonra burun temizlenir mi?
Bu sebeple abdest ve gusülde ağzın su ile iyice çalkalanarak yıkanması ve verilen suyun kuvvetlice çekilerek burnu mükemmel bir şekilde temizlenmesi İslam’da gerekli görülmüştür.
Namaz kılarken burun silinir mi?
Soru: Alerjik grip olduğum için burnum akıyor, özellikle sabah namazında. Camideki halıyı kirlenmesin diye silmek mekruh mudur? Namazda hayır yapmakta bir sakınca yoktur. Mesela alındaki teri veya burundan gelen akıntıyı elle silmek mekruh değildir. Ancak rükûda el üç kere kaldırılırsa namaz batıl olur.
Kaynak: bahadiriletisim.com.tr