Balıkesir’de hangi beylikler var?
Karesi Beyliği, Karesioğulları Beyliği, Karasi Beyliği veya Karasioğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çöküşünden sonra Balıkesir-Çanakkale ve Bergama bölgesinde Oğuz boyları tarafından kurulan bir Anadolu Türk beyliğidir. Eşrefoğulları’ndan sonra en kısa süre hüküm süren beyliktir. Bu bölgedeki ilk Türk devletidir.
Balıkesir soyu nereden gelir?
Tarihçilere göre Balıkesir ismi Bizans İmparatoru Hadrianus’un av partileri için yaptırdığı Paleo Kastro (Eski Kale) kelimesinden gelmektedir. Tarihi bir gerçekliği de olan bu isim daha sonra halk etimolojisi sayesinde çeşitli hikayelere ve yorumlara konu olmuştur.
Balıkesir hangi boydan?
Çepniler, Türklerin 24 Oğuz boyundan biridir ve bu kabile ismi altında Avşarlarla birlikte günümüze kadar yaşamaktadırlar. Balıkesir Çepni halkının, günümüzdeki yerleşim yerlerine genellikle Orta Anadolu’dan geldiği düşünülmektedir.
Balıkesir’de hangi uygarlık yaşamıştır?
Antik çağlarda Balıkesir ve çevresinde Misya halkı yaşamıştır. Bağımsız bir devlet kuramayan Mysialılar; Truva, Hititler, Frigler, Persler (İranlılar), Büyük İskender ve Bergama krallıklarının yönetimi altında yaşamışlardır. MÖ 129 yılında Bergama kralının ölümünden sonra Romalıların eline geçmiştir.
Balıkesir yörük mü?
1 Balıkesir yöresinin en kalabalık Yörük aşiretlerinden biridir.
Balıkesir Ege mi?
Balıkesir, kuzeybatı Anadolu’da yer almaktadır. Balıkesir’in büyük bir kısmı Güney Marmara’da yer almaktadır. Marmara ve Ege bölgelerinde toprakları vardır. Doğuda Bursa, Kütahya; Güneyde İzmir, Manisa; Batıda Ege Denizi, Çanakkale ve Kuzeyde Marmara Denizi ile çevrilidir.
Balıkesir’in eski adı nedir?
Bu bölgenin antik çağlardaki adı MYSİA’dır. Eyaletin adının nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre Paleo Kastro’dan (Eski Hisar), bir rivayete göre Bal-ı Kesr’den (Bol Bal) ve bir rivayete göre de Pers devlet adamı Balı-Kisra’nın isminden veya Balak-Hisar veya Balık-Hisar’dan gelmektedir.
Balıkesir il olmadan önce nereye bağlıydı?
1596-1610 yılları arasında Anadolu’da Celali isyanları sonucu doğudan batıya göç eden yörüklerin bir kısmı Balıkesir bölgesine gelmiştir. 1816 yılında Karesi Sancağı Anadolu vilayetinden ayrılarak Hüdavendigâr ve Kocaeli vilayetlerine bağlanmıştır.
Balıkesir göçmen mi?
Bu dönemde yaklaşık 1.800 kişi.
Balıkesirliler hangi Türk boyundan?
Buna göre Balıkesir’deki Türk boyları Karesi’den önce Balıkesir yerlilerini asimile ettiler. 1290’larda Balıkesir bölgesine gelen Karesi Türkleri, 24 Oğuz boyundan biri olan Çepni boyundan gelmektedir. Karesi Türklerinin ataları olan Danişmentliler de Çepni boyundan gelmektedir.
Balıkesir nerenin göçmeni?
Kullanıcı Notu: Balıkesir nüfusunun çoğunluğu altı etnografik karaktere ayrılır: Manav, Yörük, Çepni, Türkmen (Tahtacı), Muhacir ve Tatarlar. 19. yüzyılda Balkanlardan Boşnaklar, Arnavutlar ve Pomaklar ile Kafkaslardan Çerkezler ve Gürcüler bölgeye yerleşmiştir.
Balıkesir Yörükleri kimdir?
Bunlar 1862’den sonra yerleşip köy kurmak zorunda bırakılan Türkmenlerdir. Başlıca Yörük grupları: Karakeçili, Yağcıbedir, Kılaz, Hardal, Nacakçı, Yüncü, Kubaş, Kızılkeçili, Şehitli, Söğüt, Kirli Kubaş, Kebekli Avşarı, Horturum Yörük.
Balıkesir’de hangi beylik kuruldu?
Bu bölgede ilk adı geçen şehir Agiros’tur (Achiraus). Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra bölgede Karesi Beyliği kurulmuş, daha sonra bölge Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. Balıkesir ilinin bulunduğu bölgenin adı antik çağlarda Misya’dır.
Bandırma kökeni nedir?
MÖ 8. yüzyılda Kizikos şehrinin etkisi altında antik Yunanlılar tarafından kurulmuş ve Panormos (Yunanca: Πάνορμος) ismi verilmiştir. “Güvenli liman” anlamına gelen bu kelime zamanla Panderma, Banderma ve son olarak Bandırma olarak evrilmiştir.
Balıkesir ve Çanakkale çevresinde kurulan Türk beyliğinin adı nedir?
1243 yılında Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında yaşanan Kösedağ Meydan Muharebesi’nde Selçukluların yenilgiye uğraması ve dağılmasının ardından bağımsız bir beylik olarak tarih sahnesine çıkan Karesioğulları Beyliği; 1299 yılında Balıkesir, Çanakkale ve Bergama bölgelerinde kurulmuştur.
Balıkesir göçmen mi?
Bu dönemde yaklaşık 1.800 kişi.
Karesioğulları Beyliği’ni kim aldı?
1345 yılında Orhan Gazi ile birlikte gelen Dursun Bey, Bergama Kalesi’ne sığınan kardeşi Demirhan Bey tarafından öldürüldü. Bu duruma çok öfkelenen Orhan Gazi, halkın ve ileri gelenlerin isteği üzerine 1361 yılında Karesi Beyliği’nin topraklarını Osmanlı topraklarına kattı.
Balıkesir ismi nereden gelmiştir efsanesi?
Bir rivayete göre Paleo Kastro (Eski Hisar)’dan, bir rivayete göre Bal-ı Kesr (Bol Bal)’den, bir rivayete göre de İran devlet adamı Balı-Kisra’nın isminden veya Balak-Hisar veya Balık-Hisar’dan gelmektedir.
Menteşeoğulları kim son verdi?
Menteşeğulları Beyliği, 1390-1412 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından ortadan kaldırıldı. Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı Devleti, Türkiye’nin Anadolu’daki siyasi birliğini sağlamak amacıyla bir sefer düzenledi ve 1390 yılında düzenlenen bu sefer sırasında Menteşeoğulları Beyliği de Osmanlı egemenliğine girdi.
Kaynak: fune.com.tr