Asansör bakımı ücreti ev sahibi mi kiracı mı?
Kiracı bozuk asansörün parasını öder mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Bina asansör masrafını kim öder?
Bu nedenle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun Asansör Yönetmeliği’ne göre asansörlerin bakım ve işletimi için gerekli giderler daire veya site aidatına dâhil olup tüm kat malikleri tarafından karşılanmaktadır.
Asansör parça değişimi kime ait?
Örneğin asansör servis bedeli, elektrik bakımı, yıllık periyodik muayene bedeli kiracı tarafından karşılanırken, asansörün değiştirilmesi, yeni parça eklenmesi gibi masraflar daire sahibine aittir.
Asansör arızasından kim sorumlu?
Asansör kazalarından kaynaklanan yaralanma veya ölümlerde, bina maliki “kusursuz” sorumludur. Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 69. maddesi, bina malikinin, binanın yapımındaki veya bakımındaki kusurlardan kaynaklanan zararları tazmin etmekle yükümlü olduğunu hükme bağlamıştır.
Asansör giderlerine kimler katılmaz?
Bu nedenle, zemin kattaki sakinler de asansör ücreti ödemek zorundadır. Ayrıca, apartman veya mülk sakinleri, asansör kullanmadıkları gerekçesiyle zemin kattaki sakinleri asansör ücretlerinden muaf tutmaya ortak karar verebilirler.
Apartmanda kiracılar hangi giderleri öder?
Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Asansör bakım ve onarımını kim öder?
Bina yöneticisi, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için asansörün ayda bir kez bakımının yapılması ve yılda bir kez düzenli olarak denetlenmesinin sağlanmasından ve bakım ve denetim ücretlerinin ödenmesinden sorumludur.
Apartman bakım onarım giderlerini kim öder?
Kat malikleri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ortak alanların bakım, güçlendirme ve onarım giderlerine veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.
2024 asansör Muayene Ücreti Ne Kadar?
2024 Asansör Muayene ÜcretleriDURAK SAYISI0-56-10MUAYENE ÜCRETİ1981,30 TL2242,70 TL2 satır daha
Asansör halat değişimi kime aittir?
Bu nedenle, mal sahibine aittir. Gayrimenkul Mülkiyet Kanunu’na göre, taşınmazın sahibi, yani tapuyu elinde bulunduran kişi, binanın genel giderlerinden kaynaklanan onarım, bakım ve yasal masraflar gibi masrafları üstlenir. Asansör, binaya ait bir tesis olduğundan, kira sözleşmenizde aksi yönde bir madde bulunmadığı sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Sürekli bozulan asansör nereye şikayet edilir?
Güvenli olmayan asansör kullanımının tehlike oluşturduğunu ve vatandaşların şikayette bulundukları asansörleri il müdürlüklerine veya ALO 130 Hattı’na bildirebileceklerini anlatan Delen, “2016 yılında asansörlerle ilgili kurumumuza gelen şikayetler doğrultusunda 7 daire sahibine idari para cezası uygulandı.” dedi.
Kiracı kat maliki midir?
Kiracılar mülk sahibi değildir. Kiracılar, belirli bir aylık ücret ödeyerek mülk sahiplerinin mülklerinden faydalanırlar.
Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Detaylara girmeye gerek yok çünkü bir ev sahibi ve apartman yöneticisi olarak asansör ve diğer büyük onarımlar, etiket satın alma ve apartman bakımı ev sahiplerinin sorumluluğundadır. Aylık temizlik, asansör bakımı ve güvenlik görevlileri gibi ödemeler kiracıların sorumluluğundadır. Buna göre ev sahibi ödeme yapmalıdır.
Asansör halatı değişimi kaç yılda değişir?
Asansör halatlarının ömrü çeşitli etkenlere bağlı olup kesin bir süre belirlemek zordur. Ancak asansör halatlarının genellikle 15 ila 25 yıl arasında bir ömre sahip olduğu söylenebilir. Bu süre halatın kalitesi, kullanım sıklığı, çevre koşulları ve düzenli bakım gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.
Asansör motor arızasını kim öder?
Asansör muayeneleri ve büyük onarımlar sabit parçaların kullanımını içerdiğinden, ödeme daire sahibi tarafından yapılmalıdır. Genel giderleri karşılamayan daire sahibine karşı icra takibi yapılmasını engelleyecek hiçbir şey yoktur.
Asansör muayene ücretini kim öder?
Asansörlerin İşletme, Bakım ve Periyodik Muayeneleri Hakkında Yönetmelik gereği muayene ücretinin ödenmesinden sorumlu bina sorumludur.
Yıllık asansör bakımını kim öder?
Bu yasaya göre asansör bakımı gibi ortak alanların giderleri tüm apartman sahiplerinin eşit olarak üstlenmesi gereken giderlerdir. Bazı durumlarda bu giderlerin dağılımı apartmandaki dairelerin metrekare sayısı veya bulundukları kat gibi kriterlere göre değişmektedir.
Apartman bakım onarım giderlerini kim öder?
Kat malikleri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ortak alanların bakım, güçlendirme ve onarım giderlerine veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.
Apartman aidatını kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kiralanan mülkün kullanımıyla doğrudan ilgili olan ücret borcu kiracı tarafından tam olarak ödenmelidir. Kira gibi ek maliyetler ödenmezse, kiracı temerrüde düşer ve ev sahibi tahliye talebinde bulunabilir.
Kaynak: racoflame.com.tr